Als wij naar creatie (de wereld) kijken, zien we continue een proces van opbouw en afbraak. Alles bestaat uit atomen (energieën). Deze atomen zijn de bouwstenen van onze wereld. Om deze bouwstenen te kunnen creëren, moeten er bepaalde krachten aanwezig zijn om deze bij elkaar te houden. Net zoals dat er dag en nacht, warm en koud, positief en negatief (geladen), goed en slecht, oorzaak en gevolg is, kunnen we spreken over een dualiteit. Creatie bestaat duidelijk uit twee tegenovergestelde energieën. De beweging (relatie) van deze tegenovergestelde krachten creëert een elektromagnetisch energieveld. Wij weten dat twee positief geladen magneten elkaar wegdrukken en een negatief geladen magneet een positief geladen magneet aantrekt, correct? Wij als mensen hebben ook een elektromagnetisch energieveld in en om ons heen, ook wel aura genoemd. Hoe sterk dit veld is, heeft veel te maken met ons gezondheid en bewustzijn (mentale, emotionele en fysieke lichamen). In creatie trekken we door middel van onze gedachten en emoties mensen aan en drukken we mensen weg.

Alle levende organismen zijn opgebouwd uit hoofdzakelijk vier elementen; koolstof, zuurstof, stikstof en waterstof. Zij vormen voor 96% de atomen (bouwstenen) van levende objecten. Koolstof is in vele gevallen het meest speciale. Koolstof kan verbindingen met zichzelf aangaan en maakt moleculen die meerder vormen hebben. Koolstof moleculen kunnen uit korte, lange, uitgezette, kromme en ringvormige kettingen bestaan. De vier klassen van macromoleculen dat leven mogelijk maakt (proteïne, vetten, koolhydraten en nucleïnezuren) zijn allemaal van koolstof gemaakt, uiteraard samen met de andere elementen.

Chang, Raymond (2007). Chemistry, Ninth Edition. McGraw-Hill. pp. 52.

Daarnaast zijn er uiteraard nog andere elementen die een net zo belangrijke rol spelen. Naast de vier grote elementen zijn er de kleinere elementen; fosfor, zwavel, natrium, chloride, kalium, calcium en magnesium. Deze maken 3.5% van het geheel op. Fosfor helpt met de verbinding van individuele units van DNA naar een kettingvorm. Sulfur maakt bruggen tussen verschillende proteïne, wat helpt de proteïne zijn 3D vorm te krijgen. Kalium, natrium, magnesium, chloride en calcium zijn essentieel voor onze zenuwcellen om elektrische signalen naar andere cellen te kunnen sturen. Sommige enzymen hebben magnesium nodig om te kunnen functioneren. Deze worden ook wel elektrolyten genoemd.

De overgebleven 0.5% moet samenwerken om het geheel (holistisch) optimaal te laten functioneren. Deze elementen zijn een klein onderdeel van het geheel. Maar deze zijn net zo belangrijk als de overige 99.5%.  Zonder deze elementen zou er geen leven kunnen plaatsvinden. Deze elementen kent u misschien wel; ijzer, jodium, mangaan, molybdeen, selenium, silicium, tin, vanadium, borium, chroom, kobalt, koper en fluor. Ijzer zit in onze rode bloedcellen en helpt bij het vervoeren van zuurstof door het bloedstelsel. Jodium is belangrijk bij het maken van verschillende schildklier hormonen, wat de groei en energie levels reguleert. Veel van deze elementen zijn nodig om enzymen tot een chemische reactie te laten volbrengen.