De eerste stap in deze reis is onderscheid kunnen maken tussen de gewervelde dieren en de type voeding. Daarvoor maken we vier categorieën waar wij kijken naar de anatomie en fysiologie en de correlatie van hun voeding voor optimale gezondheid en vitaliteit. Een vraag voordat wij verder gaan; Verbeeld je dat je ergens in de velden en jungles van Afrika loopt, je ziet leeuwen, zebra’s, giraffen, chimpansees, apen, orang-oetangs, olifanten etc. Als je zou moeten kiezen, welke van deze dieren staat anatomisch en fysiologisch het dichtstbij de mens? En wat is hun voornamelijke voedselbron?

Er zijn vier categorieen waar we de gewervelde dieren onder vallen;

Carnivoren ; katten, cheeta’s, leeuwen, hyena’s etc.

 • Dieet; meestal vlees, soms groente, gras en kruiden.
 • Het digestieve systeem;  tong- heel ruw (voor trekken en scheuren), speekselklieren -geen, maag- simpele structuur; smalle ronde zakken; veel en sterke maagzuur, dunne darm- glad en kort, lever- 50% groter dan de mens, zeer complex met vijf verschillende kamers; veel gal productie voor heftige maagzuur.
 • Het verteringssysteem; dikke darm-  glad, niet zakvormig, minimale mogelijkheid voor absorptie, gastro-intestinale stelsel (GI stelsel)- drie keer de lengte van de ruggengraat.
 • Ledematen; handen en voeten- klauwen; loopt op vier poten.
 • Bedekkingssysteem; huid- 100 procent bedekt met haar; zweetklieren- gebruikt tong en alleen zweetklieren onder de poten.
 • Het skeletstelsel; tanden- snijtanden voor en kiezen achter, met grote hoektanden voor scheuren; kaak- één richting; omhoog en omlaag; staart- ja.
 • Het urine systeem; nieren (urine) zuur

 

Omnivoren ; vogels, (incl. kippen, kalkoen, etc) zwijnen, varkens en honden.

 • Dieet; wat vlees, groente, fruit, planten en boomwortels (schors).
 • Het digestieve systeem; tong- gemiddeld tot heel ruw, speekselklieren – onderactief, maag- middelmatige maagzuur (zoutzuur en pepsine), dunne darm- ietwat zakvormig, waardoor ze groente kunnen eten, lever- complex en proportioneel groter dan de mens.
 • Het verteringssysteem; dikke darm- korter dan de menselijke dikke darm met minimale absorptie, GI stelsel- tien keer langer dan de ruggengraat.
 • Ledematen; handen en voeten- hoeven, klauwen en poten; loopt op alle vier, behalve vogels.
 • Bedekkingssysteem; huid- glad, vettig, haren of veren, zweetklieren- minimaal, alleen rondom de snuit (zwijnen/varkens) en onder de poten (honden), vogels geen.
 • Het skeletstelsel; tanden- slagtanden of snavels, kaak- multi- directioneel, staart- ja.
 • Het urine systeem; nieren (urine) zuur.

 

Herbivoren ; paarden, koeien, schapen, olifanten, herten, giraffen.

 • Dieet; groente, kruiden, planten en boomwortels (schors).
 • Het digestieve systeem; tong- gemiddeld ruw, speekselklieren – alkaline (basis) vertering begint hier, maag- langwerpig geringd en het meest complex (as regel, heeft vier of meer  buidels of magen), zwakke maagzuur, dunne darm- lang en zakvormig voor uitgebreide absorptie, lever- lijkt op die van de mens (ietwat groter in capaciteit).
 • Het verteringssysteem; dikke darm- lang en zakvormig voor uitgebreide absorptie, korter dan de menselijke dikke darm met minimale absorptie, GI stelsel- dertig keer langer dan de ruggengraat.
 • Ledematen; handen en voeten- hoeven, klauwen en poten; loopt op alle vier.
 • Bedekkingssysteem; huid-  poriën met veel haar, bedekt gehele lichaam, zweetklieren- miljoenen poriën voor zweet afvoer.
 • Het skeletstelsel; tanden- vierentwintig kiezen, vijf aan iedere kant van de kaak en acht snijtanden voorop de kaak, kaak is multi- directioneel, omhoog en omlaag, links en rechts, naar voren en naar achteren, creëert een maal effect, staart- ja.
 • Het urine systeem; nieren (urine) alkaline (basis).

 

Fruitariërs ; de mens en de primaten (apen, chimpansees, orang-oetangs, gorilla’s)

 • Dieet; voornamelijk fruit, noten en zaden en zoete groente en kruiden.
 • Het digestieve systeem; tong- zacht; voornamelijk gebruikt als schep, speekselklieren – alkaline (basis) vertering energieën begint hier, maag- langwerpig met twee compartimenten, dunne darm- lang en zakvormig voor uitgebreide absorptie, lever is simpel en heeft een gemiddelde grootte, niet groot en complex als die van carnivoren.
 • Het verteringssysteem; dikke darm- lang en zakvormig voor uitgebreide absorptie, GI stelsel- twaalf keer de lengte van de ruggengraat.
 • Ledematen; handen; voor plukken, pellen en scheuren, voeten; tenen, loopt rechtop en gebruikt twee benen.
 • Bedekkingssysteem; huid-  poriën met minimaal haar, zweetklieren- miljoenen poriën voor zweet afvoer.
 • Het skeletstelsel; tanden- twee en dertig tanden met snij – en twee puntige slagtanden, vier kleine premolaren en zes kiezen (geen lange snij- en slagtanden), kaak- multi- directioneel, omhoog en omlaag, links en rechts, naar voren en naar achteren, staart- sommige.
 • Het urine systeem; nieren (urine) alkaline (basis).

Na het analyseren van de gewervelde dieren zijn wij in staat om, anatomisch en fysiologisch, te zien welke gewervelde diersoort het dichtstbij de mens komt. U kunt denken dat dit een oversimplificatie is en dat er te weinig variabelen meegenomen worden in deze conclusie. Denk aan de omgeving, de levensstijl, werk, het weer, mogelijkheid tot verse producten, religieuze- en culturele invloeden. Als wij al die zaken opzij leggen, blijkt het feitelijk te zijn dat wij als mens vlees – en zuivelproducten met grote moeite kunnen verteren, verbranden, gebruiken en elimineren.

Als we carnivoren en fruitariërs ontleden kunnen we direct het verschil zien; de grootte en de complexiteit van de lever; de lengte van de GI stelsel, de maagzuurproductie en de tandenstructuur.  Daarnaast zijn carnivoren in staat om te jagen, hun prooi open te scheuren en het ongekookt op te eten. Een andere simpel voorbeeld is wanneer wij door de weilanden fietsen en koeien zien grazen, wij instinctief niet de drang hebben om ze op te jagen, te doden en ter plekke op te eten. Wij gaan er niet van watertanden als wij een koe in de wei zien. Daar is ons ontwerp simpelweg niet op gebouwd. Al deze aanwijzingen laten zien dat wij als mens niet gemaakt zijn om vlees en of zuivel binnen te krijgen. Zelfs als wij naar omnivoren (meeste mensen denken dat we dat zijn) kijken zien we duidelijk een verschil in de GI stelsel. De GI stelsel is simpelweg te lang om het afval van onze metabolisme (gassen, bijproducten, onverteerd voedsel en vlees) tijdig ons lichaam uit te krijgen. Dit zorgt voor fermentatie, gasvorming (vervelende luchtjes) en uiteindelijk verrotting. Het ontwerp van het menselijke lichaam ( lange en diepe zakvormige dikke darm) verleent zich niet goed voor het verwerken van onverteerd voedsel en dierlijke producten. Waarom wij het hebben leren eten heeft te maken met indoctrinatie en misinformatie omtrent gezondheid en vitaliteit. Desalniettemin ben ik blij dat KWF Kankerbestrijding en de World Health Organisation een stap in de goede richting hebben gezet om mensen bewust te maken van (rood) vlees (dierlijke producten) in relatie met de vorming van kankercellen.

Wij moeten ons altijd afvragen welke voedselbronnen het beste verteren, absorberen, vervoerd worden én met gemak het lichaam verlaten. Als die vraag goed beantwoord wordt, komen wij erachter dat het beste voor ons ontwerp en systeem fruit, groente, noten en zaden zijn. Ik hoop dat deze informatie uw kennis enigszins vergroot en daarmee duidelijker wordt waarom de mens gemaakt is om, anatomisch en fysiologisch, voornamelijk als fruiteter door het leven te gaan. Dat is in mijn optiek en wijsheid de enige manier om optimaal en vitaal te zijn en te blijven. Hopelijk zijn wij in staat om kanker en andere chronische aandoeningen uit te roeien, hoe moeilijk dat nu ook lijkt.

Een grappige constatering is dat wanneer wij in de natuur kijken, wij geen ziekenhuizen zien en recepten van dokters uitgeschreven zien worden. Terwijl alle dieren in het dierenrijk in harmonie zijn en in hun omgeving gedijen. Mochten ze ooit ziek worden (bijna nooit), weten ze (instinctief) wat er moet gebeuren, namelijk vasten. De mensheid is de enige ras wat zichzelf in de natuur kwijt heeft geraakt en in de war is over wat men moet consumeren om chronische aandoeningen omkeerbaar te maken. Vitaliteit en in je kracht staan is bij de gemiddelde mens niet vanzelfsprekend. Ik word er treurig van om mensen te zien lijden aan chronische aandoeningen. Aan de andere kant, als een healer, geeft het mij ontzettend veel kracht om te weten dat er een weg is, een weg wat geleid wordt door elektrische- en levendige voedsel, zoals fruit, groente en kruiden!
Dat is, in mijn bescheiden mening, de enige weg die ik ken om het bewustzijn en het leven hier op aarde naar een hoger platform te tillen. Dat is waar ik mijn hart en ziel in stop!