Gezondheid zou niet complex moeten zijn, meen ik. Er zijn veel theorieën en praktijkvormen als het gaat om welk type voedsel wij als mens zouden moeten consumeren. Als je denkt aan professionele atleten, bodybuilders en hardlopers zie je dat zij een voedingsplan hebben ontwikkeld dat bij hun esthetiek en sportuitvoering past. Zij zweren daarbij en leven er naar, dag in dag uit. Betekent dat dat ook het meest optimale is voor het menselijke lichaam? Vaak zien we door de bomen het bos niet meer. Vooral in de wereld van gezondheid zijn er vele studies die elkaar tegenspreken. Dus wat moeten wij als gewone leken hier nou mee!

Een belangrijke vraag is; hoe stellen wij vast welke type voedsel de beste brandstof produceert (optimale uitvoering), verzorgend en voedend (schoonmakend en regeneratief) is en in harmonie (vrij van pijn en ‘ziekte’) is met het menselijk lichaam?

Deze vraag heeft mij na enige tijd van onderzoeken, uitproberen en ervaren tot het punt van detoxificatie en regeneratie gebracht. Mijn conclusie is duidelijk. Namelijk dat het beste voedsel voor de homosapiens (de mens) fruit, groente, noten en zaden zijn. Gaande weg hoop ik dat voor u het steeds duidelijker word.

Ik meen dat wanneer wij twee belangrijke onderwerpen onder de loep nemen, wij een helderder beeld krijgen van waar wij als homosapiens staan, in termen van voeding en gezondheid. Als wij de culturele – en religieuze indoctrinatie en de propaganda van de vlees- en zuivelindustrie onder de loep nemen, kunnen we, achterhalen waarom wij als mensheid steeds zieker worden. Een mooi voorbeeld is mijn eigen culturele – en religieuze indoctrinatie; als Iraniër ben ik islamitisch opgegroeid, dat hield in dat ik geen varkensvlees mocht eten. Al het andere vlees wel. Deze onderscheid heb ik altijd al vreemd gevonden. Ik weet nu dat alle dierlijke producten giftig zijn voor het lichaam, het is simpelweg een kwestie van scheikunde. Straks bespreken wij waarom vlees scheikundig giftig (verzurend) is en het weefsel en organen van de mens veel sneller afbreekt.

De focus van mijn dieet lag voornamelijk op hoe lekker het eten was en niet zozeer hoe goed het voor mijn lichaam goed was. Ik geloof dat de gros van de mensen een dezelfde relatie met voeding heeft of kent. De onbewustheid en onwetendheid omtrent optimale voedselconsumptie voor het menselijke lichaam was en is bij vele ver te zoeken. Daarbij komt nog de propaganda van de vlees -en zuivelindustrie; de proteïne mythe en ‘melk de witte motor slogan’, kent u deze slogan nog? Het is duidelijk geworden dat melk juist averechts werkt, als het gaat om het versterken van je botten. Nu moeten mensen nog wakker worden als het gaat om onze vleesconsumptie. Mensen zullen dit veel moeilijker kunnen loslaten, omdat het een grote impact heeft op hun directe omgeving. Denk aan sociale interacties met familie en vrienden die het niet zien zitten en nog steeds denken dat wij, als mens, vlees en dierlijke proteïne nodig hebben. Voor velen is het een moeilijke transitie. Wij zijn ook kudde dieren, daarom vinden wij het moeilijk om uit de menigte te stappen, hoe voordelig en gunstig het voor de eigen gezondheid ook mag zijn. Wij als mens zijn uit ons balans gehaald en leven niet meer in harmonie met het ontwerp van de natuur.

Er zijn voldoende statistieken waaruit blijkt dat mensen over de gehele wereld, door onder- en overconsumptie, allerlei chronische aandoeningen ontwikkelen. Als u geïnteresseerd bent naar deze statistieken kunt u de volgende websites raadplegen; voor de Verenigde Staten is er de CDC (Centre for Disease Control and Prevention) en voor Nederland is er Volksgezondheid en Zorg. Veel van deze ”ziektes” zijn met het juiste dieet omkeerbaar. Met de juiste kennis op het gebied van biochemie en de ontwerp van het menselijk lichaam, wordt het duidelijk waar onze focus moet komen te liggen om een optimaal en vitaal lichaam te creëren.

Er zijn tal van voorbeelden van mensen die op Youtube hun ervaring als rauwe veganist met anderen delen en zichzelf, met behulp van een coach, van medicatie en chronische aandoeningen afhelpen. Deze testimonia zijn van essentieel belang. Dankzij het internet, waar we veel makkelijker dan voorheen verbinding zoeken, word het duidelijk dat veel mensen over de hele wereld deze levensstijl hebben omarmd en er naar zijn gaan leven. Het delen van ervaringen op dit gebied heeft een grote impact op het individu. Vele vinden het toch nog te eng om er alleen in te stappen. Dat is begrijpelijk. Via deze kanalen hopen wij elkaar te onderwijzen en wegwijs te maken in wat er mogelijk is. Wij mensen zijn hier om van elkaar te leren en te groeien, zo ook in dit geval. Ik ben er van overtuigd dat wanneer mensen deze levensstijl omarmen, zij direct de voordelen er van proeven, voelen en zien! Dat is de enige manier om te achterhalen, voor jezelf, of het klopt wat men hierover zegt. Zo maak je het feitelijk voor jezelf. Het enige verschil tussen mensen die weten dat dit werkt en mensen die dit nog niet weten, is simpelweg de uitvoering van deze levensstijl. Al is het maar een dag! Mijn mantra naar iedereen; doe het, om het te weten!