Ik zie redelijk wat verschillende voedingstabellen voorbij komen op het internet. Ik denk dat het goed is om voorzichtig te zijn met deze tabellen. Niet alles is secuur en aandachtig genoteerd. Om de exacte meting van een Nederlands product te achterhalen, raad ik aan om bij De pH Waarde van Voedsel op deze website te kijken. Via het submenu kunt u voedingsmiddelen opzoeken. De metingen zijn van de NEVO, de resultaten zijn uit het Nederlands Voedingstoffenbestand (NEVO-online versie 2016/5.0, RIVM, Bilthoven).

Sinds een paar jaar is er een hype (propaganda) omtrent sojabonen. Het wordt gezien als een goede vervanger van vlees en proteïne. De vraag hierin is waarom zulke producten zo abrupt en goedkoop op de markt worden gebracht. Wie zit hier achter en waarom is het in bijna alle vegetarische en veganistische producten te vinden. Zijn sojabonen wel zo goed voor ons? Een betere kijk hierop laat het volgende zien; sojabonen zijn niet voor menselijke consumptie gemaakt. U vraagt zich waarschijnlijk af, waarom niet? Als we zien wat er gebeurt als wij sojabonen consumeren, zult u realiseren hoe slecht het wel niet voor het systeem is. Sojabonen zijn acidisch, het heeft een hoge fytinezuur gehalte (blokkeert de absorptie van mineralen, met zink in het bijzonder), ze zitten vol met enzymen remmers, zijn moeilijk te verteren, meeste bestaan uit GMO (genetisch gemodificeerd 85%), ze zitten vol met hemagglutinine (bind middel), ze veroorzaken allergieën en het heeft hoge aluminium waardes (zeer schadelijk voor zenuwstelsel en hersenen). Best opmerkelijk zo..

Omdat de pH waarden logaritmisch zijn, is een unit (stap) in pH waarde gelijk aan het tienvoudige in concentratie (inhoud). Een voorbeeld; de tabel laat zien dat een wortel een pH waarde van 6 kent, maar nu heeft u geen zin om deze te nuttigen. U kiest er voor om wat pinda’s te eten, deze heeft een pH waarde van 2. Om erachter te komen hoe veel schadelijker dat voor het lichaam is, verricht u het volgende rekenformule; iedere stap is een tienvoud, dus 10 x 10 x 10 x 10= 100.000, een handje vol pinda’s zijn 100.000 keer heter (acidisch) voor het lichaam dan een wortel. Dat is opeens een significant verschil!